dijous, 30 de desembre del 2010

Holoparàsites, plantes com fongs

Hi ha plantes que no són verdes. Tampoc tenen fulles ni arrels. Tot el que els cal per viure ho aconsegueixen a través dels vasos conductors de la planta que parasiten. Tot això ho explica aquest curt video del programa de TV3 "Medi ambient"


dimecres, 29 de desembre del 2010

Exposicions orals sobre Biodiversitat

Tal com vam parlar en classe, us passe el llistat i les dates d'exposició  dels vostres treballs de la segona avaluació: 


Alumne/a
Tema a exposar
Data presentació
Marta Jordán
Bacteris (regne Monera)
17/01/11
Elena Gómez
Protozous (Regne protoctista)
17/01/11
Enrique Font
Fongs
21/01/11
Daniel Soriano
Algues (Regne protoctista)
21/01/11
Sergio Cervera
Briòfits i Pteridòfits
24/01/11
Celia Sánchez
Porífers i Celenterats
24/01/11
Guillermo Nácher
Mol·luscs
28/01/11
Cristian Sales
Cucs (anèl·lids, platihelmints i nemàtodes)
28/01/11
Raquel Bosch
Artròpodes
31/01/11
Angel Cortell
Equinoderms
31/01/11













Una Activitat CLIL al voltant del dia Mundial de la SIDA

El passat primer de Desembre i amb motiu del dia Mundial de la SIDA, els departaments de Biologia-Geologia i d'Anglés organitzaren una activitat amb els alumnes de Biologia de 1 BAT X. També hi participaren 10 alumnes de primer de Batxillerat de l'IES Ausiàs March de Manises, acompanyats per la seua professora Lina García. L'activitat que es basava en la metodologia CLIL, mitjançant la qual els alumnes aprenen continguts (en aquest cas de Biologia) alhora que aprenen i practiquen l'anglés. L'acte s'enmarcava dins de les propostes de les Jornades Follow up organitzades pel CEFIRE de Sagunt i comptà amb la presència del coordinador de llengües d'aquest CEFIRE, Toni Navarro i de tres professors britànics de l'organització EF que ha estat la triada per la Conselleria d'Educació per a organitzar les estades d'estiu per als professors valencians que han cursat el programa PALE.

L'acte va començar amb una activitat d'escalfament on els alumnes van fer un assaig d'una coreografia a partir d'unes indicacins en anglés. Posteriorment hi va haver una xarrada per part del professor Antoni Cassany al voltant del SIDA i de les mesures de prevenció que el jovent hauria de prendre. Posteriorment van fer un "PARTY" al laboratori  on els alumnes s'ho van passar d'allò més bé prenent un esmorçaret i ballant. Tot això com a "excusa" per fer una simulació del que pot passar en la realitat: amb uns líquids que tenien en uns gotets, els alumnes simularen fins a tres contactes sexuals (amb i sense protecció) entre ells. En la simulació, un dels alumnes era portador del VIH i va ser el responsable de la "infecció" de 8 companys. Una lliçó clara que va calar entre l'alumnat. Finalment hi hagé una xarrada informal amb els professors britànics i els alumnes es van adonar del seu "acceptable" nivell d'anglés assolit al llarg dels cursos passats.
Una experiència que volem tornar a fer. A continuació us oferim un video amb un resum del que vam fer aquell dia:



Aprofitem l'avinentesa per donar les gràcies al professorat i als alumnes  que hi van participar.
PowerPoint en què es va basar la conferència : 

Document word sobre les activitats

divendres, 24 de desembre del 2010

Hutton revisited

Els alumnes de Biologia-Geologia de 1 BAT han treballar els continguts apresos durant el primer trimestre a partir de la figura i l'obra de James Hutton, el científic escocés considerat com el pare de la Geologia.




A continuació transcric l'opinió dels alumnes sobre l'activitat: 


James Hutton or Mr. Rock Cycle?
En la clase de Biologia-Geologia de 1er de Batxiller X es presentà una activitat CLIL tant lúdica com didàctica consistent en una espècie d'homentatge a James Hutton (1726-1797), considerat el pare de la geologia. I tot això en anglés!
 El passat trimestre, com a activitat per finalitzar el tema sobre la geologia vam decidir realitzar una petita representació al voltant de les idees de James Hutton, important geòleg que, amb les seves teories, va esdevindre el pare de la geología moderna.
L’activitat consistia, en la memorització d’unes qüestions, sobre les investigacions de Hutton, al voltant de diversos aspectes de la geologia, que ell va observar d’una forma o altra, i que han resultat a la llarga sumament importants en l’estudi dels cicles geològics, en concret el conegut cicle de les roques. Aquestes preguntes foren formulades pels estudiants de la clase de primer de batxillerat X del IES Vicenta Ferrer Escrivà: Raquel Bosch, Angel Cortell, Marta Jordan, Elena Gomez, Daniel Soriano, Cristian Sales, Celia Sanchez. Sergio Cervera es va encarregar de la introducció a l’activitat, mitjançant una ingeniosa fòrmula que emulava un debat televisiu. Guillermo Nacher i Enrique Font, representaren dos geólegs ficticis anomenats Rick Rock i Frederic Flinstone, respectivament.
Les preguntes tractaven sobre diversos temes, com hem dit abans, que abarcaven desde la formació del sòl, fins al cicle de la roca, passant per curiositats al voltant de l’alçament del terreny front a forces compressives, ela dipòsit de sediments o la formació de roques plutòniques com ara el granit.
L’ activitat fou realitzada en anglés en la seua totalitat. Fou un estímul la presència de dues joves professores britàniques, autores de llibres de text per a secundària d'una coneguda editorial que vingueren a “contemplar l’espectacle”.
Dita representació fou a més, filmada pel mateix professor i posteriorment editada per un dels alumnes, per a la seua futura visualització en la xarxa, esperant que qui ho veja s’anime a provar experiencies didàctiques d’aquest tipus.
Va resultar una activitat d'allò més interessant, que ens va espentar a esforçar-nos en fer-nos entendre en anglés, i va fer-nos sentir còmodes amb  aquest idioma.Va resultar també, obviament, una activitat molt didáctica que ens va ajudar a comprendre un poquet l’evolució que experimenten les ciències, mitjançant l’aportació de grans figures com la de Hutton. Creguem que seria bó que es promogueren aquest tipus d’activitats ja que, és una forma divertida i entretinguda per a alumnes, professors i qualsevol persona que hi participe, tant com per a aprendre i com per a ensenyar, sense cap tipus de pressió, només que la diversió.
Enrique Font, Guillermo Nacher i Sergio Cervera.
 

dissabte, 18 de desembre del 2010

Llibres de lectura recomanats per al curs 2010-11


Enguany proposem la lectura d'un llibre relacionat amb l'assignatura de Biologia-Geologia. Es tracta d'una activitat voluntària que pot suposar fins a 1 punt més de la nota final del curs. Teniu 2 mesos per llegir el llibre i podeu aprofitar aquestes festes per comprar-lo i llegir-lo. Hi haura un control de lectura oral durant la segona quinzena de febrer, on caldrà comentar el llibre amb el professor (tant de forma individual com amb altres alumnes que l'hagen llegit). En tornar de vacances m'haureu de dir si heu comprat/llegit (hi ha llibres en les biblioteques) i dedicarem algun moment per poder parlar-ne i aclarir dubtes, etc.
Per facilitar les coses i deixar que els alumnes puguen triar, he seleccionat dos llibres que tenen molta relació amb la vida i obra de Charles Darwin, de qui es va celebrar en 2009 el bicentennari del seu naiximent i el 150 anniversari de la publicació del seu llibre "L'origen de les espècies".

Podeu triar entre dos llibres:

 El primer, Hacia los confines del mundo, de Harry Thomson és un fantàstic llibre que ens conta el viatge de Darwin a bord del HMS Beagle i l'evolució de la seua relació amb el capità FitzRoy. Un llivre de viatges, una novel·la premiada que solament té un problema, la seua extensió. Ideal per a qui l'agrade la lectura.


HACIA LOS CONFINES DEL MUNDO
de THOMPSON, HARRY
QUINTETO
  
     960 pags
Lengua: CASTELLANO
Encuadernación: Tapa blanda bolsillo
ISBN: 9788497110938
Nº Edición:1ª
Año de edición:2009
Plaza edición: BARCELONA

Preu: 11,95 E
 

Hi ha un segon llibre, més reduït i adreçat al públic juvenil que potser interesse als alumnes menys lectors. Es tracta de _El creacionismo ¡vaya timo! de Ernesto Carnera, una mena de carta dirigida a un creacionista imaginari  i on posa "a caldo" aquesta pseudociència. Un llenguatge planer i un tema d'actualitat. A partir de les escases 150 pàgines, podreu aprendre molt sobre la teoria de l'evolució i les seues implicacions en la societat actual.

EL CREACIONISMO ¡VAYA TIMO! de ERNESTO CARMENA,

15.0x23.0 cm      154 pags
Lengua: CASTELLANO
Encuadernación: Tapa blanda
ISBN: 9788493486204
Nº Edición:1ª
Año de edición:2006
Plaza edición: MADRID


Mireu els llibres i, si voleu, teniu una oportunitat de poder augmentar la vostra nota final de curs, unes dècimes que ara no us diuen res, però que poden ser decisives per aprovar el curs o per assolir la nota que necessiteu enel vostre expedient per poder entrar en la carrera que sempre heu volgut fer.


València, 15 de desembre de 2010

diumenge, 12 de desembre del 2010

La sisena extinció

Episodi del programa de Punt 2 "Medi Ambient"  que tracta de temes importants com  l'extinció de les espècies o la cimera sobre el Clima de Cancun (Mèxic). Molt a veure amb el tema de biodiversitat.


dissabte, 11 de desembre del 2010

Briòfits i pteridòfits

Dos articles molt complets de la wikipèdia sobre briòfits i pteridofits. 

Video sobre el cicle vital de les molses:


object>

En aquest video podreu veure alguns tipus de molses i hetàtiques (liverworts) en la natura

Informació bàsica sobre pteridòfits i sobre briòfits . També podeu estudiar allò més bàsic sobre els cicles biològics.

Un video molt detallat sobre el cicle biològic dels pteridòfits. Compte: abans de visionar-lo, hauràs d'estudiar a fons el cicle tal com apareix per exemple en aquesta foto

Regne Protoctista (Protista)

 
Molta informació sobre protozous en aquesta monografia. Si se us ocurrisca copiar. solament et propostcionarà una informació detallada per poder fer el vostre treball.
També hi ha una altra monografia sobre algues. Aquests documents són massa teòrics, però ens proporcionen alguna informació interessant. 

A continuació un video preciós que ens mostra un tipus d'alga microscòpica colonial: Volvox

Regne Fungi

Ací teniu alguns enllaços que ens proporcionen una nova visió sobre el món dels fongs



  • Al Youtube hi ha molts videos sobre el tema. Ací en teniu un

Regne Monera







Per acabar, un poc de diversió amb la cançó dels bacteris. Té els subtítols, així que podeu practicar si us abelleix.

Materials per al tema 7 (Classificació éssers vius)

Clasificació dels éssers vius

Article de la wikipèdia al voltant de la nomenclatura binomial de Linné.

La classificació dels éssers vius dins el projecte Biosfera del MEC. Apunts online i activitats per contestar 



Moltíssima informació per a la realització dels vostres treballs la trobareu en aquesta pàgina: 

El video següent relaciona la biodiversitat amb l'evolució biològica 

dimarts, 7 de desembre del 2010

Exposició virtual sobre la Biodiversitat

La fundación Biodiversidad i el CSIC posen a la vostra disposició 2010 Biodiversidad,  una exposició de caràcter divulgatiu constituïda por 16 panels que combinen text i imatges al voltant del concepte de biodiversitat. L'exposició ve acompanyada d'una guia didàctica (pdf)